Welkom

COACH staat voor Centre for Overweight Adolescent and Children's Healthcare. Dit centrum richt zich op de gezondheidszorg voor kinderen en jong volwassenen met overgewicht.

<lees verder>

Wat gaan wij onderzoeken?

Oorzaken van overgewicht

Overgewicht bij kinderen komt meestal omdat er geen goed evenwicht is tussen de hoeveelheid beweging en de hoeveelheid voedselinname. Soms is er een andere oorzaak voor het overgewicht. Tijdens de opname zullen wij onderzoeken of er bij jou een andere reden is voor het overgewicht. Zo meten wij bijvoorbeeld een aantal hormonen in het bloed.


Gevolgen van overgewicht.

Naast onderzoeken naar oorzaken van overgewicht zullen wij vooral heel goed onderzoeken wat de gevolgen van het overgewicht zijn op jouw gezondheid. Wij doen dat om de ernst van het probleem te kunnen inschatten. Ook weten we op deze manier welke behandeling nodig is voor jou. Wij zullen onderzoek doen naar, suikerziekte, hoge bloeddruk, leververvetting, ademhalingsproblemen tijdens de slaap en verhoogde vetten in het bloed. Hiernaast kun je daar meer over lezen.

Stethoscoop

 

Wat is suikerziekte?

Bij suikerziekte, ook wel diabetes genoemd, is het lichaam niet meer goed in staat om de suikerwaarde van het bloed op peil te houden. Het lichaam maakt een bepaald hormoon aan, dat heet insuline, wat ervoor zorgt dat het suiker uit het bloed in de lichaamscellen terecht komt. Als dit niet goed werkt ontstaat er een te hoge suikerwaarde in het bloed. Een te hoge suikerwaarde is niet goed omdat het zorgt voor schade van allerlei weefsels en organen in het lichaam.

Er zijn twee vormen van suikerziekte: type 1 en type 2.  Bij mensen met suikerziekte type 1 wordt het hormoon onvoldoende/niet aangemaakt. Bij suikerziekte type 2 zijn de lichaamscellen niet meer gevoelig voor het hormoon.

Suikerziekte type 2 wordt ook wel eens ‘ouderdomssuiker’ genoemd, maar deze naam klopt eigenlijk niet. Want het kan ook ontstaan door overgewicht en/of te weinig lichaamsbeweging. Daarvoor hoef je dus helemaal niet oud te zijn. Kinderen met overgewicht lopen een groot risico om suikerziekte type 2 te krijgen. Vaak hebben ze al een voorloper van deze vorm van suikerziekte ontwikkeld. Het is belangrijk om dit op tijd vinden en het overgewicht aan te pakken. Want dan zal ook deze voorloper van suikerziekte verdwijnen.

We testen dit door jou een zoet drankje te laten drinken en daarna een paar keer in je bloed te testen hoe hoog de suikerwaardes zijn. 

Wat is een hoge bloeddruk?

Om het bloed over het lichaam te verdelen knijpt het hart samen en wordt er bloed in de slagaders gepompt. Hierdoor komt er druk te staan op de wanden van de slagaders. Deze druk wordt de bloeddruk genoemd. Bij niemand is de bloeddruk de hele dag hetzelfde. Het schommelt tijdens de dag. Zo is de bloeddruk vaak ’s ochtends en ’s avonds wat lager dan ’s middags. Wanneer de bloeddruk boven een bepaalde waarde komt spreek je van een hoge bloeddruk. Deze waarde is voor kinderen niet hetzelfde als voor volwassen. Het is afhankelijk van de leeftijd en het geslacht van een kind.

Een te hoge bloeddruk is niet goed voor het lichaam. Het geeft namelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zelfs bij kinderen. Het hebben van overgewicht is voor kinderen een risicofactor voor het krijgen van een hoge bloeddruk.

We meten dit door een aantal keer een strakke band om je arm op te pompen, waarmee we dan kunnen meten hoe hoog de bloeddruk is. 

Wat is leververvetting?

De lever is een erg belangrijk orgaan voor het lichaam. De lever zorgt ervoor dat giftige stoffen onschadelijk worden gemaakt en dat afvalstoffen worden opgeruimd. Verder zorgt de lever ervoor dat we voedingsstoffen uit het bloed kunnen opnemen en deze kunnen gebruiken in ons lichaam. Zo speelt de lever een belangrijke rol bij het verwerken van vetten.

Bij overgewicht is het aanbod van vetten aan lever hoog en kan de lever niet alles meer goed verwerken. Het overtollige vet gaat zich ophopen in de levercellen. Dit wordt leververvetting genoemd. Leververvetting kan leiden tot een ontsteking van de lever. Een ontstoken lever werkt niet meer goed en dat is niet goed voor het lichaam. Leververvetting kan weer verdwijnen, als de oorzaak ervan verdwijnt. Dus wanneer het aanbod van vetten aan lever niet meer te hoog is, herstelt de lever zich.

Leververvetting kunnen we meten door een echo van je lever te maken. Met een echoapparaat en een beetje gel kunnen we naar je lever kijken. 

Wat zijn ademhalingsproblemen tijdens de slaap?

Kinderen met overgewicht hebben vaker ademhalingsproblemen in slaap. Deze ademhalingsproblemen zijn een risicofactor voor het krijgen van gezondheidsproblemen. Ook de kwaliteit van slaap kan hierdoor worden beïnvloed. Een verminderde kwaliteit van slaap kan overdag vermoeidheid veroorzaken.

Tijdens de opname zul je ook hier blijven slapen. Iemand van je familie mag dan bij je blijven slapen. Voordat je gaat slapen zullen we aantal kabeltjes met stickers op je hoofd plakken. Die kabeltjes zitten vast aan een kastje dat je om hebt terwijl je slaapt. Zo kunnen we meten hoe goed jij slaapt. 

Wat gebeurt er na alle onderzoeken?

In verband met al deze mogelijke gevolgen is het belangrijk om het overgewicht snel aan te pakken. Dat is niet makkelijk, maar daarvoor ben je bij COACH op de goede plek! Na de dag met alle onderzoeken zullen we je terug zien in het ziekenhuis en de uitslagen van de onderzoeken bespreken met jou en je ouders. Daarna zullen de behandelaren van het COACH team jou en je familie helpen om aanpassingen te maken in je leefstijl, zoals gezonder eten en/of meer bewegen. Hiervoor zien we jullie regelmatig terug op de poli.

Daarnaast organiseren we ook leuke activiteiten voor jullie. Ben je bijvoorbeeld nog op zoek naar een sport, maar weet je nog niet zo goed wat je zou willen doen? Kijk dan ook eens op de pagina ‘COACH sports’. Hier kun je samen sporten met leeftijdsgenoten, die ook overgewicht hebben. Je gaat dan sporten met een beweegmaatje, nieuwe sporten leren kennen en soms ook samen sporten met de ambassadeurs van MVV en Brahim van dansschool Reality.

Kijk voor andere leuke activiteiten, zoals kookworkshops, ook eens op de pagina 'Laatste Nieuws' en like ook onze facebookpagina, dan mis je niks!