Welkom

COACH staat voor Centre for Overweight Adolescent and Children's Healthcare. Dit centrum richt zich op de gezondheidszorg voor kinderen en jong volwassenen met overgewicht.

<lees verder>

Het onderzoeken van de gezondheid

Zoeken naar de oorzaken van het overgewicht

Overgewicht bij kinderen komt meestal omdat er geen goed evenwicht is tussen de hoeveelheid beweging en de hoeveelheid voedselinname. Soms is er een andere oorzaak voor het overgewicht. Tijdens de opname zullen wij onderzoeken of er bij uw kind een andere reden is voor het overgewicht. Zo meten wij bijvoorbeeld een aantal hormonen in het bloed.

Zoeken naar de gevolgen van het overgewicht.

Naast de onderzoeken naar oorzaken van overgewicht zullen wij vooral heel goed onderzoeken wat de gevolgen zijn van het overgewicht op de gezondheid van uw kind. Wij doen dat om de ernst van het probleem te kunnen inschatten. Ook weten we op deze manier welke behandeling nodig is voor uw kind. Wij zullen onderzoek doen naar, suikerziekte, hoge bloeddruk, leververvetting, ademhalingsproblemen tijdens de slaap en verhoogde vetten in het bloed.

Uitleg over alle onderzoeken

Praktisch informatie over de opname

Na de opname, hoe nu verder?

Stethoscoop

Wat is suikerziekte?

Bij suikerziekte, ook wel diabetes genoemd, is het lichaam niet meer goed in staat om de suikerwaarde van het bloed op peil te houden. Het lichaam maakt een bepaald hormoon aan, dat heet insuline, wat ervoor zorgt dat suiker uit het bloed in de lichaamscellen terecht komt. Als dit niet goed werkt ontstaat er een te hoge suikerwaarde in het bloed. Een te hoge waarde is niet goed omdat het zorgt voor schade aan allerlei weefsels en organen in het lichaam.

Er zijn twee vormen van suikerziekte: type 1 en type 2.  Bij mensen met suikerziekte type 1 wordt het hormoon onvoldoende/niet aangemaakt. Bij suikerziekte type 2 zijn de lichaamscellen niet meer gevoelig voor het hormoon.

Suikerziekte type 2 wordt ook wel eens ‘ouderdomssuiker’ genoemd, maar deze naam klopt eigenlijk niet. Want het kan ook ontstaan door overgewicht en/of te weinig lichaamsbeweging. Daarvoor hoef je dus helemaal niet oud te zijn. Kinderen met overgewicht lopen een groot risico om suikerziekte type 2 te krijgen. Vaak hebben ze al een voorloper van deze vorm van suikerziekte ontwikkeld. Het is belangrijk om dit op tijd vinden en het overgewicht aan te pakken. Want dan zal ook deze voorloper van suikerziekte verdwijnen.

Wat is een hoge bloeddruk?

Om het bloed over het lichaam te verdelen knijpt het hart samen en wordt er bloed in de slagaders gepompt. Hierdoor komt er druk te staan op de wanden van de slagaders. Deze druk wordt de bloeddruk genoemd. Bij niemand is de bloeddruk de hele dag hetzelfde. Het schommelt tijdens de dag. Zo is de bloeddruk vaak ’s ochtends en ’s avonds wat lager dan ’s middags. Wanneer de bloeddruk boven een bepaalde waarde komt spreek je van een hoge bloeddruk. Deze waarde is voor kinderen niet hetzelfde als voor volwassen. Het is afhankelijk van de leeftijd en het geslacht van een kind.

Een te hoge bloeddruk is niet goed voor het lichaam. Het geeft namelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zelfs bij kinderen. Het hebben van overgewicht is voor kinderen een risicofactor voor het krijgen van een hoge bloeddruk.

Wat is leververvetting?

De lever is een erg belangrijk orgaan voor het lichaam. De lever zorgt ervoor dat giftige stoffen onschadelijk worden gemaakt en dat afvalstoffen worden opgeruimd. Verder zorgt de lever ervoor dat we voedingsstoffen uit het bloed kunnen opnemen en deze kunnen gebruiken in ons lichaam. Zo speelt de lever een belangrijke rol bij het verwerken van vetten.

Bij overgewicht is het aanbod van vetten aan lever hoog en kan de lever niet alles meer goed verwerken. Het overtollige vet gaat zich ophopen in de levercellen. Dit wordt leververvetting genoemd. Leververvetting kan leiden tot een ontsteking van de lever. Een ontstoken lever werkt niet meer goed en dat is niet goed voor het lichaam. Bovendien komen er littekens in de lever door de ontsteking.Leververvetting kan weer verdwijnen, als de oorzaak ervan verdwijnt. Dus wanneer het aanbod van vetten aan de lever niet meer te hoog is, herstelt de lever zich. Als er al veel littekens zijn in de lever kan er ook onherstelbare schade aan de lever zijn.

Wat zijn ademhalingsproblemen tijdens de slaap?

Kinderen met overgewicht hebben vaker ademhalingsproblemen in slaap. Deze ademhalingsproblemen zijn een risicofactor voor het krijgen van gezondheidsproblemen. Ook de kwaliteit van slaap kan hierdoor worden beïnvloed. Een verminderde kwaliteit van slaap kan overdag vermoeidheid veroorzaken.